ZE ZÁPISKŮ KÁBA CUP - SLAŇÁCI NA SCHALKE

03.10.2016 00:00

(Gelsenkirchen, 21. 9. 2016 - J. Kabyl) - Je všední den, těsně před sedmou hodinou ranní, na parkovišti u fotbalového stadiónu ve Slaném postává hlouček kluků v teplákových soupravách a jejich rodiče. Jsou to mladší žáci SK Slaný, ale dnes nejedou na mistrovské utkání, čeká je něco úplně jiného. Díky dotaci ze Středočeského Fondu hejtmana je jako vítěze Kába cupu čeká hlavní cena – dvoudenní zájezd na bundesligové utkání Schalke 04 – 1. FC Köln. Přijíždí autobus, kluci se loučí s rodiči a vydávají se na cestu za zážitky.

Je krásné slunečné počasí, cesta probíhá v pohodě, občas si dáváme přestávku na protažení a svačinu. Před 17. hod. míjíme stadión BVB Dortmund, kde hráli naši reprezentanti T. Rosický a J. Koller a blížíme se k hotelu, kde se ubytováváme a rychle pospícháme do Gelsenkirchenu na stadión Schalke 04. Na parkovišti  jsme hodinu a půl před utkáním, prohlížíme si krásnou arénu a asi hodinu před zápasem jsme na svých místech. Domácí kotel už je plný a během rozcvičování hráčů zaznívají chorály.

A pak už nastupují obě mužstva, v hledišti 60.876 diváků, stadión je zhasnutý. Zaznívá domácí hymna, fanoušci stojí a na svých mobilních telefonech s pomocí blesku fotí a natáčí, atmosféra je úžasná. Sedíme na středové čáře, okolo nás spousty fandů v dresech a šálách, kteří poprvé vybuchují, když domácí ostrostřelec Huntelaar vstřelí vedoucí branku utkání. Pak již si užívají radost pouze hosté, konečný výsledek je 1:3. Přesto si užíváme skvělou atmosféru, diváci si v průběhu utkání při některých chorálech stoupají, prostě nádhera. Na rozdíl od domácích my jsme spokojeni, vidíme čtyři krásné góly. Po utkání si sdělujeme své dojmy a jedeme zpět do Dortmundu do hotelu.

Druhý den ráno nasedáme do autobusu na cestu domů. Autobus je plnější než při odjezdu, vezeme si totiž plno krásných zážitků. Před 18. hod. už jsme zase u svých rodičů.

Matěj Holub: „ Líbilo se mi úplně všechno, turnaj Kába cup, cesta, zápas, všechno.“

Dominik Pražák: „ Také se mi líbil celý turnaj, prostě všechno, nejvíc se mi na zápase líbil gól Schalke.“